În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu.
Leonardo da Vinci
Expoziția Salonul de Primăvară face parte din categoria manifestărilor artistice anuale organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Anual expoziția marchează simbolic o deschidere artistico-sprituală și o nouă etapă în traseul căutărilor artistice.
De-a lungul tradiției sale, Expoziția Salonul de Primăvară a devenit printre acele evenimente marcante, care adună pe simezele Centrului Expozițional Constantin Brâncuși lucrările artiștilor consacrați, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova: Olga Orlova, Sergiu Galben, Mihai Țăruș, Vasile Dohotaru, Vladimir Palamarciuc, Ilie Cojocaru, Veaceslav Bakițkii, Alexei Colîbneac, Ghenadie Jalbă, Anatol Danilișin, Dumitru Bolboceanu etc., ale tinerilor membri ai uniunii: Serghei Josu, Alexei Vidrașcu, Victoria Balaban (Viprada), Eugen Reabenchi, precum și cele ale artiștilor independenți și emergenți, prezentând astfel un evantai inspirațional și vibrant de tehnici și abordări artistice, dar și o ilustrare a succesiunii generațiilor artistice.
În cadrul ediției din anul 2024, Expoziția Salonul de Primăvară prezintă publicului circa 140 de creații recente din domeniul picturii, sculpturii, artelor decorative, graficii și fotografiei. Sunt expuse lucrări care surprind publicul prin măiestrie în abordarea tehnicilor tradiționale, precum și avântul experimentului artistic.
Meditând asupra evoluției stilistice a lucrărilor prezentate anual în cadrul Expoziției Salonul de Primăvară, nu poate să nu fie menționată tendința către modernizarea limbajului plastic, recurența metaforelor vizuale, unele dintre care cu puternice origini în mitic și tradițional, altele însă - o expresie a spiritualității individuale a artistului.
Expoziția Salonul de primăvară constituie o pistă de lansare pentru artiștii tineri, care nu sunt membri ai Uniunii Artiștilor Plastici, precum și o posibilitate a publicului larg de a fi conectat la procesul artistic contemporan, de a cunoaște artiști și opera acestora, pentru a fi cunoscători în domeniul artelor vizuale.
Vernisajul se produce în preajma Zilei mondiale a artei, care este marcată în fiecare an la 15 aprilie și constituie o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogățirea culturii şi spiritualităţii universale. Data aleasă este în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări și un vizionar în lumea artelor.
Așteptăm cu drag toți doritorii care apreciază arta și frumosul!