Artis al Poporului (2023), Om Emerit al Artelor din RSS Moldovenească (1987), Maestru în artă, deținătoare a medaliei Meritul Civic (1996) și a Premiului Național al Republicii Moldova (1998), Premiul pentru excelență al UAP (2007), Premiul Ministerului Culturii din Republica Moldova (2008).
(născută la 11 februarie 1941 în satul Drăgănești, jud. Bălți – decedată la 20 februarie 2023)
Prin prezenta, Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, își exprimă profundul regret față de trecerea în neființă la data de 20 februarie 2023 a artistei, membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.
Creația plasticienei Maria Saca-Răcilă reprezintă una dintre filele istorice de importanță a procesului de germinare și evoluție a unui fenomen artistic inedit, derulat cu începere din anii ’60 ai secolului trecut în artele decorative din Republica Moldova.
Acest fenomen a încorporat în sine tendințe semnificative de amplificare a expresiei, formei și semanticii operei, racordând funcționalitatea utilitară a produsului industrial la sintaxe și sensuri diverse față de cele realizate anterior, și trecerea treptată la opere de artă decorativă unicat cu un vast și important impact cultural.
Practicând pe parcursul activității de creație arta țesutului, Maria Saca-Răcilă și-a îndreptat efortul artistic preponderent spre abolirea conceptelor seculare de constituire a imaginii caracteristice acestui gen al creației, optând pentru sintaxe în care expresia reprezentativ-simbolică preponderent meta formală a covorului tradițional a evoluat spre simbioze intrinseci cu narativul.
Distanțarea de la sintaxa tradițională a artei covorului, promovându-se și evoluând treptat pe parcursul creației, n-a afectat paradigmele conceptuale folclorice valorificate pe larg de către Maria Saca-Răcilă pe parcursul etapelor de creație. Or, alura folclorică ce îi caracterizează opera, în mod organic reflectându-i întreaga simțire artistică, înscrie creația plasticienei într-un areal cultural cu pronunțate caracteristici etnice, iar sintaxele avangardiste și post-avangardiste utilizate pe larg în procesul de constituire a imaginii au contribuit substanțial la definirea propriului stil.
Mijlocul primei decade a mileniului al treilea este semnificativ pentru artistă prin faptul că a început să-și materializeze impresiile plastice în opere de dimensiuni mici în tehnica picturii în ulei. Aceste lucrări sunt semnificative atât prin caracterul de structurare compozițională, prin realizările plastice ale formei și culorii, cât și prin mesajul ideatic al imaginii.
În lucrările sale plasticiana s-a evidențiat în calitate de colorist de o rară sensibilitate cromatică, fiind capabilă să integreze polivalente gradații tonale și coloristice într-un câmp integru al unor imagini de înaltă tensiune energetică, expresivitate a formelor gestului, ritmurilor, creând o lume poetică de dincolo de realitățile cotidiene. Această experiență realizată în tehnica picturii în ulei elucidează o dată în plus tensiunea spirituală a unei artiste, care întreaga viață și-a consacrat-o valorificării unor spații ale spiritului în ascendența acestuia spre cele mai nobile manifestări. În cazul Mariei Saca-Răcilă materialele plastice utilizate în diverse genuri ale creației (fie covor, goblen sau pictură) au fost în permanență mijlocul necesar de deschidere spirituală în fața lumii și o scară simbolică a ascendenței Domniei sale spre desăvârșire.
Începând cu anul 1962 participă la multiple expoziții republicane, unionale și de peste hotare: Moldova, România, Ungaria, Bulgaria, Suedia, Franța, Mongolia, Norvegia, SUA, Canada, India, Cipru, Japonia, Algeria.
Operele artistei se păstrează în colecțiile Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Muzeului Național de Artă al Moldovei, la Biblioteca ,,Onisifor Ghibu’’ din Chișinău și în multiple colecții particulare din Republica Moldova, Suedia, Canada, Franța, SUA.
Creația artistei a fost menționată cu Medalia de bronz la Expoziția Realizărilor Economiei Naționale (Moscova, 1966), Premiul II la Expoziția Molodosti stranî (Moscova, 1976), Titlul onorific Om Emerit al Artelor din RSS Moldovenească (1987), Medalia Meritul Civic (1996), Premiul Național al Republicii Moldova (1998), Premiul pentru excelență al UAP (2007), Premiul Ministerului Culturii (2008).
Uniunea Artiștilor Plastici din R. Moldova exprimă condoleanțe familiei, rudelor, colegilor şi tuturor celor care au cunoscut-o.
Funeraliile vor avea loc joi, 23.02.2023. Începând cu ora 12:30, sicriul și corpul neînsuflițit al artistei va fi depus la Biserica Duminica Tuturor Sfinților a cimitirului Central din str. Armeană, or. Chișinău.
Dumnezeu s-o odihnească în pace!