ACTUL
reviziei economico-financiar pentru perioada 2022 –2025
30 mai 2025 mun. Chişinău
Controlul a fost efectuat cu consimţământul Preşedintelui A.O. Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova, Breazu Florina.
Controlul a fost efectuat pe perioada: septembrie 2022 – aprilie 2025.
Conform Statutului, UAP, este o organizaţie obștească de artiști plastici profesioniști nonguvernamentală. Aceasta semnifică, că din punct de vedere economic, ar trebui să obțină bani publici din bugetul de stat sau sponsorizări din alte instituții și organizații pentru dezvoltarea artei.
Comisia de Cenzori raportează că în baza sarcinilor și atribuțiilor ce îi revin a efectuat anual verificări care au vizat activitatea financiar-gestionară, cât și activitatea organului executiv, modul cum –sau desfășurat aceste activități pentru înfăptuirea hotărârilor Consiliului Asociației și prevederile Statutare. În urma verificărilor ce s-au efectuat am constatat următoarele:
- Documentarea asupra modului de organizare și funcționare a asociației. În cadrul acestei verificări s-a urmărit existența condițiilor pentru desfășurarea activității, asigurarea securității fondurilor cât și asigurarea securității documentelor de evidență și a bazei materiale.
- Existența faptică a valorilor materiale și mijloacelor financiare și fixe.
- Organizarea și conducerea evidenței contabile, concordanța dintre evidența sintetică și cea analitică, clasarea documentelor.
- Exercitarea controlului financiar preventiv.
Respectând obiectivele de control enumerat, în urma verificărilor efectuate Comisia de cenzori a constatat următoarele.
- Întocmirea bilanțului contabil s-a făcut pe baza balanței de verificare a conturilor sintetice cu respectarea normelor metodologice elaborate de Ministerul Finanțelor, precum și cu respectarea prevederilor Legii contabilității și Planului de Conturi. Rapoartele financiare verificate cu documentele primare și registrele contabile întocmite de asociație sunt juste sub responsabilitatea conducerii asociației.
- Plățile nete de casă s-au efectuat în limita disponibilului existent și numai cu destinațiile prevăzute, soldurile conturilor de disponibilității în casă și banca corespund cu registrul de casa, respectiv cu extrasul de cont.
- Soldurile conturilor au fost analizate și comparate cu situația reală.
- Asociația și-a onorat la termen prestările de servicii, impozite și taxe.
- A fost prezentat conform regulamentului Ministerului Culturii raportul de justificare a cheltuielilor în cadrul proiectului cultural anual, fără careva abateri.
- în Bilanțurile anuale, au fost preluate corect soldurile debitoare și creditoare din balanța de verificare, respectându-se prevederile Legii contabilității.
A.O Uniunea Artiştilor Plastici din R.M oferă în locațiune 124 ateliere de creație, în prezent sunt încheiate cu artiștii plastici 122 contracte de locațiune:
- Gh. Asachi nr.54 – 76 ateliere,
- N. Dimo 7/2 – 38 ateliere,
- M. Basarab 8/2 – 10 ateliere.
Din chiria studiourilor de creație pe luna este acumulat în mediul 20 mii lei dintre care Uniunea Artiștilor Plastici din R.Moldova, fiind plătitoare de TVA din 1998, achită bugetului de stat 20%.
Datoriile acumulate pentru atelierelor de creație de către artiștii plastici s-a acumulat de 223 mii lei. Aceste datorii au fost achitate de UAP către furnizorii de energie electrică și apă pentru evitarea aplicării unor amenzi, penalități și deconectări. La momentul efectuării raportului nu sunt încheiate contracte cu dnul Sterpu Eugen, unde a acumulat o datorie de 11 300 lei, ce constituie doar energia electrică, Canașin Iurie – datorie de 13 672.84 lei, Nașcu Vasile 8 402 lei.
În perioada septembrie 2022- decembrie 2024 în cadrul Consiliului s-au repartizat următorilor membri UAP studiouri de creație:
- Roșca Olga ( al regretatului Daghi Ion)
- Mustață Dumitru (al regretatului Afanasiu Vladimir)
- Bărăgan Sergiu (al regretatului Jireghea Petru)
- Cuzmenco Victor (al regretatului Cuciuc Sergiu)
- Procop Natali (al regretatei Saca (Răcilă) Maria).
- Grigorașenco Elena (al regretatului Grigorașenco Alexandr)
- Alavațchi Alexandr (al regretatului Peicev Dmitri).
- Ion Jabinschi.
- Liliana Platon, artist plastic (fost lui Fusu Sergiu)
În perioada 2022- 2024 a avut loc mai multe reparații ale imobilelor deținute de UAP în gestiune economică.
Conform contractului încheiat cu firma Vivori-Com SRL, a avut loc reparația acoperișului de la str.Nicola Dimo 7/2, a doua parte din suprafața de la clădirea cu 3 etaje unde au inclus următoarele lucrări: curățarea, scoaterea vechiului hidroizolant, îndreptarea, grunduirea și aplicarea noului sistem de izolare a acoperișului. În 2022 - 2023 a fost reparat acoperișul din cele 4 atelierele separate de clădirea centrală, cât și întreținerea și adăugarea unor scurgeri. Suma investițiilor totale pentru reparații a constituit 655 089,90 lei pentru aproximativ 1000 metri pătrați. (contracte de prestări servicii sunt semnate și acordate de garanție pe 5 ani).
Conform cererilor de la artiști plastici, deținători de studiouri de creație din str. N.Dimo 7/2, s-a solicitat de a îngrădi zona, ceea ce a dus la amplasarea unui gard metalic cu o lungime de 33 metri și 2,2 metri înălțime, cât și o poartă de 3,6 metri, iar conform contractului de la furnizor s-au achitat 129 960 lei pentru execuția acestei lucrări.
La fel în anul 2022 – 2023 s-a construit un gard metalic aproximativ 12 metri pe teritoriul din str. Gh. Asachi 54, blocul B, unde s-a instalat și o poartă cu automatizare iar suma alocată a fost de 153 mii lei.
În anul 2022-2024 au avut loc lucrări mai multe reparații în încăperile de la Centrul Expozițional C. Brâncuși, unde a fost reparată inclusiv și scena cu depozitele, a fost schimbată și ușa de intrare de la scările din strada Ciuflea iar conform contractelor de antrepriză, și a materialelor procurate, suma alocată a fost 275 mii lei, inclusiv salariile și taxele adiționale ale muncitorilor.
Sistemul de iluminare din Sala Mică și Sala Mare a Centrului, a fost înlocuit cu lămpi speciale de tip LED pentru reducerea consumului de energie, iar suma transferată către CEGOLTAR SRL a fost pe parcursul anului 2024 de 30 160 lei.
Centrul Expozițional ”C. Brâncuși” a fost modernizat, printr-un sistem de monitorizare video, astfel s-au instalat camere de filmat, și tehnică de calc, iar sumele cheltuite sunt de: – sistem video – 114 212 lei și calculator, monitor, altele – 39 661 lei.
În cadrul asociației o parte din spaţii sunt date în arendă persoanelor juridice, agenţi economici și încheiate 11 contracte de locaţiune. Două încăperi de 43 m2 şi 46 m2 de la str. Gh. Asachi sunt libere, disponibile pentru închiriere. Cât și spațiul de la Centrul Expozițional ”C. Brâncuși”, unde a fost reparat zona de sus de 390 metri suntem în căutare de chiriași. Asociația a plasat pe toate saiturile de imobilizare pentru a găsi noi arendași. Suma în mediu pe lună acumulată din contractele de la beneficiar este de 380 mii lei.
Anual, conform codului fiscal, taxa pentru imobil achitată de UAP pentru toate imobilizările deținute, este de 160 000 lei, iar contabilitatea a achitat și a prezentat raportul conform evaluărilor eliberate de Agenția servicii Publice, secția cadastrală fără careva abateri.
Membri titulari ai UAP este de 370, iar stagiari 69 membri. Venit din cotizații de membru UAP pe an sunt acumulate pentru anul 2023 – 43 mii lei, pentru anul 2024 – 53 mii lei, unde sunt incluse și taxa unică de aderare în sumă de 300 lei/membru.
Cheltuieli din activitate economică în mediul este de 400 mii lei/lunar (salarii, servicii comunale, taxele de asigurări medicale, asigurare socială de stat ca și întreprindere, salarii, impozitele și taxele destinate asociației, întreținerea spațiilor).
Cheltuielile au fost efectuate și pentru desfășurarea Programului Expozițional care constituie editarea cataloagelor, deplasări, cazare, invitații la expoziții, transport, cheltuieli pentru tabere, cheltuieli administrative și organizarea asociației, inclusiv cheltuieli de investiții, și alte cheltuieli.
Anual salariul minim în sectorul real al economiei se află într-o continuă creștere la nivel național, pentru anul 2024 salariu minim constituit 5 000 lei, în 2025 salariu minim pe economii este de 5500 lei. În dependență de funcția deținută, la salariu minim se aplică un coeficient conform Legii salarizării.
Statele de personal ale Asociației pentru perioada 2023-2024 este de 28 de unități, în mediu suma salariilor brut calculat lunar este de 220 mii lei, respectiv sunt achitate fondul social la stat conform legislației în vigoare fiind de 24%.
La zi sunt demarate și finalizate de curând a două proiecte la Centrul Expozițional C. Brâncuși:
- Alimentarea cu energie electrică prin schimbarea liniei electrică de distribuție, ceea ce dă posibilitatea de a ne conecta la energie electrică a aparatelor mai performante, ceea ce a dus la ridicarea capacității la 4 Amperi sau 400 volți. Pe viitor Centrul poate fi conectat la sistem de încălzire electric, inclusiv cu potențial de panouri electrice. Proiectul a fost făcut cu compania ZubcuEnergy Group SRL, suma alocată a fost de 307 526,55 lei și a durat un an de zile.
- Reparația acoperișului prin hidroizolare a 382 m.p. contract încheiat cu Vivori Com SRL, iar lucrările sunt încheiate cu 30 aprilie 2025 – suma alocată a fost de 298 809,40 lei.
Contabilitatea A.O. Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, ține evidența contabilă, conform actelor normative și legislative în vigoare, cu toate actualizările apărute în Monitorul Oficial. Contabilitatea se ține în sistem electronic cât şi pe suport hârtie, toate justificările sumelor apărute se pot observa în documentele primare și rapoartele financiare.
Procesele verbale ale ședințelor Consiliului de Conducere a UAP sunt îndeplinite conform legislației în vigoare. Expunerile membrilor senatului și hotărârile consiliului sunt atent studiate și trecute sub semnătură în procesele verbale și sunt aprobate de inspecția arhivară. Registrele scrisorilor de intrare, ieșire și de înregistrare a cererilor se țin în deplină ordine.
Comisia de cenzori în baza controlului efectuat confirmă plenitudinea și autenticitatea datelor reflectate în documentele primare și va prezint raportul la Congresului UAP din 05.05.2025.
Președintele Comisiei de Cenzori Elena SAMBURIC