Saloanele Moldovei la a 17-a ediţie!
Ziarul de garda, nr.37(149) JOI, 4 Octombrie 2007
O manifestare culturală de ţinută, Saloanele Moldovei, a ajuns la a 17-a ediţe!
Găzduite intre 31 august si 15 septembrie de Centrul expoziţional "Constantin Brâncusi" din Chişinău, Saloanele Moldovei se vernisează astăzi, la Bacău, cu program pana in 30 octombrie.
Astfel, 292 de autori, care prezintă 436 titluri de 1ucrări în ulei, desen si sculptură, stau la dispoziţia oamenilor spre a le improspăta privirea de rutina de zi cu zi, spre a-i informa pe cei interesaţi de continuitatea procesului creator, dar şi pentru a menţine arta comunicării între creator şi cel îndrăgostiţi de frumos! Tudor Braga, directorul CE "Constantin Brâncuşi" critic de artă, spune că "expoziţia şi-a exercitat cu brio funcţia de organizator cu autoritate aproape ireproşabilă, fără precedent şi inegalată sub aspect epistemologic si deontologic în omologarea, punerea în valoare a activităţii creatorilor de referinţă contemporani şi a operei acestora. În plus, eficienţa probată la apitolul sporirea patrimoniului cultural rămane fără precedent, la nivel regional.
În sfârşit, se circumscrie tendinţelor culturale europene de unitate prin diversitate."
Salonul Moldovei/ Salonul Oficial a fost vernisat în anul 1923 drept o expoziţie temporară de opere de artă organizată la Iaşi şi s-a menţinut până în anul 1949. Regimul totalitar a interzis manifestarea artistică, clasand-o de expresie burgheză şi neadmiţând niciun fel de referiri la aceasta. Dacă nu era perestroika lui Gorbaciov, ideea de a relua evenimentul rămânea doar în intenţia unor oameni.
Anul 1989 a fost definitoriu pentru multe Însemne ale neamului românesc, printre care şi redeschiderea Saloanelor. În 1990,în luna mai, la Chişinău se produce un eveniment care avea să repună în drepturi o tradiţie artistică, culturală, patriotică, dacă vreţi, pierdută din cauza ideologilor servitori ai regimului.
Dacă nu era perestroika lui Gorbaciov, ideea de a relua evenimentul rămânea doar în intenţia unor oameni.”
Artistul plastic Ilie Boca organizează o expooziţie personală la Chişinău. Aici maestrul Boca se întalneşte cu maestrul Grecu, doi mari artişti îngemănaţi spiritual prin oraţul Bacău: primul cu resedinţă în urbe, Grecu - cu amintiri frumoase din anii tinereţii, petrecuţi parţial la Bacău. A urmat întalnirea dlui Sergiu Cuduc, pe atunci preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, cu Mihai Mănescu, omologul sau de la UAP din România.Cei doi se pun de acord în stabilirea unor relaţiide colaborare. In cadrul întalnirii de la Tescani, Sergiu Cuciuc şi Ilie Boca decid ca relaţiile să se extindă pentru toţi colegii de breaslă, la nivelul celor două uniuni de creaţie. „Dezideratului acestor doi le răspunde Mihai Grecu, Mihai Mănescu, precum şi un număr însemnat de critici de artă, ca Giurie Vida, Valentin Ciucă, Mihai Oroveanu, Constantin Prut, funcţionari publici locali - Constantin Donea, Nicolae Costin, miniştrii Culturii şi Cultelor - Andrei Pleşu din România şi Ion Ungureanu din Republica Moldova. Aceştia, si alţii, au acordat autorilor iniţiativei toată încrederea şi întreg suportul pentru instituţionalizarea conlucrării între Republica Moldova şi România, între artiştii plastici," a mai ţinut să menţioneze Tudor Braga.
La prima ediţie a Saloanelor Moldovei, care a avut loc la Bacău în anul 1991, Marele Premiu este decernat maestrului Mihai Grecu. De-a lungul anilor, evenimentul a fost onorat şi cu participarea artiştilor din Austria, Federaţia Rusă, Franţa, Cehia, Germania, Italia, Ucraina, care s-au bucurat ţi de distincţii. Printre expozanţii şi laureaţii expoziţiei-concurs sunt şi personalităţi care îşi au un loc si personalitaţi care işi au un loc sigur in evoluţia artelor plastice, ca Ilie Boca, Cristina Ciobanu, Dan Covataru, Sergiu Cuciuc, Marin Gherasim, Ion Gheorghiu, Mihai Grecu, Traian Moldoveanu, Theodor Moraru, Ion Pacea, Adrian Podoleanu, Valentina Rusu Ciobanu, Maria Saca–Răcila, Andrei Sârbu, Ion Salisteanu, Tatiana Yablonsky, Dany Madlen Zarnescu, Gheorghe Zarnescu.
La această ora, delegaţia de artişti plastici din Moldova este prezentă la deschiderea oficială a Saloanelor Moldovei din Bacău, eveniment care de 17 ani anima oamenii acestui oras si nu numai… Artistii care isi creează opera pentru a ne proteja privirea de zgura si rutină au azi o sarbatoare de care se bucura!