Au fost prezenți:
Membrii Consiliului Asociaţiei UAP:
Ajder Ecaterina; Balan Petru; Bolboceanu Dumitru; Cebotari Iurii; Cojocari Oleg; Ermurachi Luminița; Gherasimov Anatolie; Herţa Valeriu; Jabinschi Ion; Jaloba Ghenadie; Malcoci Vitalie; Moraru Ion; Zbârnea Tudor.
13 membri ai Consiliului UAP.
Invitați: Hamurari Nina – Preşedintele Comisiei de Etică UAP.
Samburic Elena – Președintele Comisiei de Cenzori.
Au lipsit: Ciobanu Iraida; Cozmolici Victoria; Edu-Tomaș Inga; Palii Victor; Negură Andrei; Nița Nicolae.
Şedinţa a fost deliberativă.
Preşedintele Consiliului a deschis şedinţa anunţând ordinea de zi conform pct.4.17 din Statut.
Ordinea de zi:
- Aprobarea programului expozițional 2023;
- Actualizarea Regulamentului Expoziției-Concurs Autumnala;
- Înaintarea unei candidaturi la premiul Mihail Grecu al Ministerului Culturii din R. Moldova pentru anul 2022;
- Înaintarea candidaturilor pentru Indemnizația de Merit;
- Repartizarea studiourilor de creație ale regretaților artiști: Daghi Ion și Șochin Vasilii;
- Diverse.
DELIBERĂRILE:
- Programul expozițional, pentru anul 2023, desfășurat la Centrului Expozițional Constantin Brâncuși, Sala Mare + Sala Mică, a fost votat „pro” unanim (13 voturi) de membrii Consiliului de Conducere al UAP. Pentru completarea Regulamentului de organizare a expozițiilor personale s-a propus sintagma: organizarea expozițiilor personale de către membrii Asociației o dată la 5 ani.
- Aprobarea și actualizarea Regulamentului Expoziției-Concurs Autumnala pentru anul 2022.
- La Premiul Mihail Grecu, acordat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în baza voturilor majoritare obținute a fost înaintată candidatura dlui Andrei NEGURĂ, membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.
- La Premiul Valentina Rusu-Ciobanu, acordat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova pentru debut şi contribuţie la dezvoltarea şi promovarea artelor plastice, în urma voturilor majoritar obținute, a fost înaintat candidatura dnei Olga ROȘCA, membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.
- Indemnizația de merit se acordă personalităților notorii din domeniul culturii şi se realizează în temeiul Legii nr.21/2013 cu privire la oamenii de creație şi la uniunile de creație. Pentru acordarea Indemnizației de merit, membrii Consiliului au aprobat de a înainta candidaturile artiștilor plastici: Cojocaru Ilie, Popescu Leonid, Rurac Nicolae.
- În urma votării şi în baza rezultatelor obţinute, în prezența Comisiei de Etică și a Comisiei de Cenzori, dnei Roșca Olga artist plastic, membru titular al UAP i se repartizează studioul de creaţie al regretatului Daghi Ion.
- Conflictul între Palamarciuc Tatiana și Pavlov Ștefan, subiectul neînțelegerii fiind curtea din cadrul studiourile de creație. Membrii Consiliului au decis de a respinge cererea dnei Palamarciu Tatiana de a lua în folosință spațiul adiacent studioului de creație pentru a fi utilizat pentru păstrarea materialelor, deoarece conform procesului-verbal nr.9 din 17.11.2010 al ședinței Consiliului UAP, dlui Pavlov Ștefan i s-a repartizat acest spațiu, consemnat prin contract de locațiune.
- S-a propus eliberarea de obiecte străine depozitate de către artiștii în cadrul curților studiourilor de creație (ex: lemne, forme, drugi, mașini dezasamblate ș.a.).
- S-a examinat cererea dlui Cebotari Iurii, pentru a fi numit responsabil pe un termen de 3 ani, pentru studioul comun (Hala de Ceramică), aparținând secției Artă Decorativă. În cadrul atelierului comun vor activa membrii UAP, în scopul activității artistice, lista persoanelor se anexează la contract.
- S-a discutat cererea depusă de Bolocan Ion.. Membrii Consiliului au propus să fie adunate scrisorile solicitate care necesită de a fi prezentate solicitantului, iar răspunsul va fi formulat și aprobat la următoarea ședință a Consiliului.
- S-a discutat solicitarea parvenită din partea artistului Fabian Fiodor (Tudor) pentru a-i fi șterse imaginile și poza de profil de pe site-ul arta.md.
- S-a discutat cererea depusă de Fiodorova Tatiana pentru crearea unei secții de artă contemporană, unde vor fi incluse noi medii și tendințe precum: performance, video-art, instalații ș.a.