Anatol LAZAREV
(25 decembrie 1953 – 10 decembrie 2021)
Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova îşi exprimă profundul regret în legătură cu trecerea în nefiinţă a artistului plastic Anatol Lazarev.
Anatol Lazarev, originar din s. Ciobruciu, r. Slobozia, Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din URSS (1988-1991) și al Republicii Moldova (1990), s-a format în cadrul Școlii de Arte Plastice I. Repin (actualul CAP Al. Plămădeală) din Chișinău, Moldova (1971-1975) și în cadrul Academiei de Arte Plastice din Kiev, Ucraina (1983-1989).
Demersul plastic al lui Anatol Lazarev a fost conturat și cizelat în spațiul și contextul satului natal. Creația artistului este definită atât de mijloacele expresive ale tradiționalului, neconvenţionalului, cât şi de o profundă notă metaforică, simbolică și religioasă. Sentimentul spiritualității și purității umane este corelat și conjugat cu complexitatea tehnicilor plastice.
Puritatea sufletească cristalină, este reflectată în operele de referință ale artistului: Prohod, Destin, Doisprezece, care reflectă entități esențiale ale existenței umane, sufletul pământului nostru. Artistul aplică huma pământului și paiul de grâu peste planuri ecleziastice sau structuri compoziționale complexe.
„Spicul de grâu este un element viu, iar chibritul este unul mort, spicul de grâu trăiește chiar și după ce a fost cosit de pe miriște. El păstrează în sine căldura soarelui, energia cosmosului și dă o altă nuanță, este ceva deosebit”, afirma Anatol Lazarev.
Consemnarea celor mai semnificative expoziții personale desfășurate în R. Moldova și România sau de grup în R. Modova, România, Federația Rusă, Ucraina îi dezvăluie caracterul absolut individual și irepetabil al artistului consacrat explorărilor celor mai inedite ale limbajului plastic.
Operele de referință ale artistului constituie piese ale patrimoniului național: Muzeul National de Arta al Moldovei, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală al Republicii Moldova, Ministerul Culturii din Ucraina, Departamentul Tineret și Turism din România, Pinacoteca orașului Cimișlia, Moldova, Pinacoteca c. Parcova, Moldova etc.
Operele maestrului au fost expuse şi apreciate nu doar în galeriile de pe ambele maluri ale Prutului, dar și în Germania, Spania, Italia, Ucraina sau Rusia.
Uniunea Artiştilor Plastici din R. Moldova exprimă condoleanţe familiei, rudelor, colegilor şi tuturor celor care l-au cunoscut.