În anul 2007, oamenii de cultură din sfera teatrală şi publicul chişinăuian au celebrat jubileul de 50 de ani a Teatrului Naţional de Operă şi Balet. Istoria Teatrului Naţional de Operă şi Balet ne aparţine.
Cu acest prilej, transpare posibilitatea de a cunoaşte mai amănunt activităţile foarte variate ale oamenilor cu contribţii cotidiene pentru a se scrie acesta istorie. Aici, evenimentul multaşteptat atît de oamenii de teatru cît şi de publicul larg s-a produs. Această expoziţie comportă pentru public cunoaşterea nemijlocită a proiectelor de vestimentaţie predestinată anume artiştiştilor în scenă. Schiţele depăşesc condiţia de material aucz-iliar la montarea spectacolelor, satisfăcând cota exigenţelor creativităţii artisice de sine stătătoare.
Lazăr Cauşanschii, Velerii Levental, Irina Mokuseeva, Veaceslav Okunev, Alexandr Okuni, Natalia Povago, Irina Press, Marina Sokolova. Enar Stenberg, Antonin Zimin sunt nume de personalităţi - semnatari ai unor capodopere.
Lucrările întrunite în expoziţie încununează efortul grijuliu, în curs de ani şi ani, al Dlui Felix Bessonov - şeful Departamentului de montare a spectacolelor la teatru, om pasionat de viaţa teatrului. Dânsul neorJosit învinge orice dificultăţi, favorizând revirimente benefice realizării planurilor artistice. Neîntrerupt, fără rezerve, însuşeşte varietatea ideelor regizorilor, precum şi a tuturor specialiştilor antrenaţi la montarea spectacolelor. La fel, totdeauna, evită să apară în prim-plan în faţa publicului.
La selectarea eboşelor pentru această etalare s-a urmărit posibilitatea de a pune în luminai migala probată în lucrul asupra costumelor, înainte ca acestea să ajungă via artiştii - în faţa spectatorilor. Aici, se parcurge un sinuos process, dirijat de acelaş şef de department al teatrului.
Cu pasiune îi contagiază pe toţi acei cu care comunică: teatrul este ideal. într-un cuvînt, fructificăm oportunitatea intrinsecă expoziţiei: de a familiariza publicului larg cu un aspect aproape necunoscut din activitatea teatrului. De fapt, expoziţia prezintă un început. Acestuia îi vor urma organizarea altor evenimente artistice, cum ar fi varii expoziţii, filmarea unor emisiuni TV desprcTeatrul Naţional de Operă şi Balet, precum, şi. alte forme de punere în valoare prin massmedia a evenimentelor susceptibile să intereseze, atît publicul larg, deopotrivă şi pe cunoscătorii docţi din domeniu.
Teatrul - o ivenţie genială a sufletului şi a spiritului uman. Acestuia îi este rezervată misiunea: să genereze efectiv impulsionarea şi satisfacerea identităţii Eu-lui fiecăruia.