vernisaj: 23 Aprilie 2009, ora 15:00
perioada: Aprilie 23 - 7 Mai, 2009
locaţie: Centrul Cultural al Ambasadei Ucrainei, Str. 31 August 1989, nr. 57
Autorul tablourilor este plasticianul Serghei Sulin, care în ’87 a fost în fruntea detasamentului de cercetare chimică. El, împreuna cu colegii săi, a părticipat la dezactivarea celei mai afectate staţii Atomoelectrice. Imediat cum s-a întors, s-a apucat să picteze. Prima sa lucrare a fost Reportajul din Cernobâl - o serie de foi grafice, pastrate acum la Muzeul Naţional de istorie. Acestea au fost urmate de colecţia de argint - picturi în lac, realizate într-o tehnica mixtă. Cea mai îndragită lucrare este Carma.
- Acolo vopselele se amestecau într-un mod organic. Cu cîteva linii am reusit să exprim anume acea senzaţie de mişcare a lumii - de la viaţă la moarte, iar apoi, prin moarte - din nou la renaştere şi viaţă, a menţionat Serghei Sulin, plastician, participant la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl.
Serghei Sulin a început să picteze în ulei peisaje rurale şi urbane abia peste 20 de ani de la catastrofă.
- Parcă am inviat, folosind culoarea. Totusi, tematica Cernobâlului îmi revine din cînd în cînd în minte, şi asta pentru că data se repetă. Dupa cum se ştie, radiaţia nu dispare într-un an sau doi, ci în mii de ani. Aşa că avaria de la Cernobâl va ramîne în memoria omenirii pentru foarte mult timp.
La acestă expoziţie numai 30 din cele cateva zeci de lucrări sunt consacrtate Cernobâlului - celor doua mii şi jumatate de participanţi din Moldova la lichidarile consecinţelor catastrofei, celor doua sute care au decedat din cauza radiaţiei, şi celor peste o mie şi jumătate de copii care au moştenit invaliditatea de la parinţi.