logo

Iurie Canaşin: Moldova-Soarele meu...

Iurie Canaşin: Moldova-Soarele meu...expoziţie personală
perioada: Martie 17 - 04 Aprilie, 2010
organizator: Uniunea Artiştilor Plastici din RM
Ministerul Culturii al RM
Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei
locaţie: Centrul Expoziţional Constantin Brâncuşi
vernisaj: 17 Martie 2010, ora 16:00


Iurie Canaşin, pagina personală: canasin.arta.mdInvitaţie                                                    Poster


Pliant
foto Sorin Sorin (www.sgallery.net) © 2010 Tudor Fabian (www.tudorfabian.com)

Presa
Apreciat în Europa, Iurie Canaşin este chemat de soarele acasei

Pe 17 martie curent, la Centul expoziţional ”C. Brâncuşi”, a fost inaugurată expoziţia jubuliară a artistului plastic Iurie Canaşin cu genericul ”Moldova – soarele meu”.

Artistul, apreciat în centrele de cultură europene, la Consilul Europei, este cunoscut la noi acasă în special prin compoziţia sculpturală „Doina şi Ion Aldea-Teodorovici”, de la intrarea în parcul Valea Morilor, şi prin monumentul dedicat victimelor conflictului armat de pe Nistru din anii 1991-1992, care le veghează liniştea în cimitirul din capitală. Tot acestui autor aparţine şi placa memorială „Mihai Eminescu” de pe clădirea Teatrului Naţional din Chişinău.În anul 2000, extraordinara sa lucrare „Bunul Păstor” a fost amplasată în faţa primei Biserici ortodoxe din lume din Ierusalim. O copie a sculpturii turnată în bronz a ajuns să fie admirată şi de credincioşii care ajung la Biserica „Sf. Andrei” din Kiev. Deşi în RM statutul de artist a fost dintotdeauna marginalizat, Iurie Canaşin susţine că munca sa i-a adus mereu satisfacţie. Sculptura lui Leonardo da Vinci în bronz, semnată de el, este admirată la Paris.

Artistul este cunoscut şi apreciat în Ungaria, Macedonia, SUA, Germania, Turcia, India etc. O altă lucrare inspirată a lui Canaşin este sculptura poetului Ovidiu, ce reprezintă nobleţea marii poezii universale, urma să fie instalată chiar la începutul Aleii Clasicilor din Chişinău, dar proiectul a fost respins de autorităţile comuniste. Edilii ucraineni însă au preluat încântaţi ideea şi îl vor pe Ovidiu la Kiev.

Solicitat de ”Capitala” înainte de deschiderea vernisajului, Iurie Canaşin ne-a mărturisit că de data aceasta este vorba de o expoziţie jubiliară. În anul trecut nu a reuşit să o facă. În cadrul ei îşi vor găsi loc cele mai reprezentative lucrări ale sale. Nu este o expoziţie retropsectivă, dar una reprezentativă. ”În pofida perioadei de criză, artistul e dator să creeze, ca să profităm de libertatea de expresie. Noi, cei din generaţia mai veche, care am simţit pe pielea noastră gustul amar al dictaturii şi cenzurii, ne bucurăm că, în sfârşit, putem să ne dăm frâu liber şi, prin lucrările noastre, să transmitem mesajul de a schimba în bine lumea, sufletul”, a mai spus artistul. Referindu-se la proiecte, el a precizat că şi în continuare se va axa pe izvoare, pe tema eminesciană etc.

”Suntem un popor cu tradiţii milenare, cu o civilizaţie veche, cu o cultură veche, fapt exprimat prin lucrările artiştilor noştri, ce uimesc lumea, a mai afirmat Iurie Canaşin. ”Păcat că unii tineri recurg la clişee şi kitch-iuri”. În opinia autorului, genericul expoziţiei ”Moldova – soarele meu” denotă că universul unui artist, soarele ce-l inspiră, este patria şi aerul cu care respiră şi prin care se inspiră.

Ioana PRUTEANU, www.capitala.md