logo
MIHAI MIREANU 08.02.1949-16.01.2021

 

     Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova îşi exprimă profundul regret în legătură cu trecerea în nefiinţă a artistului plastic, membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, Mihai MIREANU, care s-a stins din viaţă la data de 16.01.2021.

     În 1989 a devenit membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, din 2000 a fost Membru al Asociației Internaționale al Artiștilor Plastici (AIAP – UNESCO, Paris), în 2003 a fost Membru Fondator al ACM (Asociația Caricaturiștilor) din R. Moldova, iar din 2014 – Membru UZP (Membru Ziariștilor Profesioniști) din România.

      În 2010 prin Decretul Președintelui Republicii Moldova artistului plastic Mihai Mireanu i s-a conferit Titlul Onorific Maestru în Artă.

      Explorator al mesajului ideatic tradițional și modern a fost un reprezentant de seamă al culturii plastice contemporane din R. Moldova.

     Fire prodigioasă și creativă, Mihai Mireanu a lăsat în urmă un caleidoscop de activități profesionale variate: pictură monumentală și de șevalet, grafică, caricatură. Tradiționalist și experimentator, figurativ și nonfigurativ deopotrivă, a practicat diverse tehnici: ulei, acuarelă, acril, pastel, cărbune, lac, email etc. Pasionat de viața strămoșilor și influențat de creația lui Mihail Grecu, artistul plastic Mihai Mireanu transferă pasiunile sale în feerii cromatice bazate pe raporturi valorice de alb și negru, completate de un spectru larg al culorilor, inspirate din peisajul natal. Criteriul dominant rămânând culoarea, pânzele sale iradiază lumină, căldură și dezinvoltură în aplicarea tușei.

    Trupul neînsufleţit al artistului Mihai Mireanu va fi depus luni, 18 ianurie 2021 ora 16:00 la Biserica Teodora de la Sihla, iar funeraliile vor avea loc marţi, 19 ianuarie 2021 la Cimitirul Central din str. Armenească

      Condoleanţe familiei, rudelor, colegilor şi tuturor celor care l-au cunoscut.

      Dumnezeu să-l odihnească în pace!