logo

VALENTIN COREACHIN

 15.11.1933-05.05.2021

     Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, își exprimă profundul regret în legătură cu trecerea în neființă a artistului plastic, membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, Valentin Coreachin, care s-a stins din viață la data de 05.05.2021.

     Absolvent al Institutului de Stat de Arte Plastice şi teatru, or. Minsk, Bielorusia, secţia Grafică. În 1966 se lansează în creaţie cu un ciclu de ilustraţii la cartea „Balade Moldoveneşti” de V. Alecsandri. Valentin Coreachin a ilustrat numeroase opere literare din literatura rusă, română şi universală.

     Din anul 1969 este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din URSS şi RSSM, a participat la diverse expoziţii colective în ţară şi străinătate: România (1976), Polonia (1979), Elveția (1981), Franţa (1986), Portugalia, Cipru, Germania (1988). A organizate un şir de expoziţii personale în diferite muzee şi galerii de artă.

   Tematica lucrărilor plasticianului este foarte diversă: lucrări asociative, dedicate oamenilor de la ţară, frumuseţii plaiului, istoriei poporului: „Plugarul”, „Drumuri Albastre”, „Ultimele frunze”, „Toamna în Moldova”.

    O parte din lucrările artistului se află în colecţiile Muzeului Naţional de Artă, Muzeului Naţional de Istorie al Moldovei şi a Centrului Expoziţional „Constantin Brâncuşi”.

   Pictor şi grafician de excepţie, Maestru în Artă, Valentin Coreachin a activat şi în calitate de cadru didactic la multe instituţii de învăţământ artistic din Chişinău. A participat la elaborarea noilor programe de studii şi a reorganizat sistemul de predare a disciplinelor speciale în şcolile şi instituţiile respective.

    În anii 1972 – 1976, 1982 - 1987 – a ocupat postul de secretar al Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova.

    Condoleanţe familiei, rudelor, colegilor şi tuturor celor care l-au cunoscut.

    Dumnezeu să-l odihnească în pace!

           

     Funeraliile vor avea loc, vineri 07 mai 2021, str. Doina ora 14:00.