logo

 

Andrei MUDREA

(29 aprilie 1954 – 15 ianuarie 2022)

    Prin prezenta, Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, își exprimă profundul regret față de trecerea în neființă a unuia dintre cei mai prolifici și reflexivi artiști din R. Moldova, Andrei Mudrea.

        Andrei Mudrea (29 aprilie 1954 – 15 ianuarie 2022) în 1989 a devenit Membru Titular al Uniunii Artiștilor Plastici și a participat la toate expozițiile organizate de UAP din RM. În perioada 1991-1994 a fost Membru al Comitetului de Conducere al UAP din RM și Director la Centrul Expoziţional Constantin Brâncuşi al UAP din RM, iar în 1996 a fost Titularizat Membru al AIAP UNESCO. Din anul 1985 se afla în activitate de creaţie.

     Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție marcată de mai multe etape de ascensiune, poartă un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzător aspirațiilor artistice, raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională.

     Explorator al mesajului ideatic modern a fost un reprezentant de seamă al culturii plastice contemporane din R. Moldova. Fire prodigioasă și creativă, Andrei Mudrea a lăsat în urmă un caleidoscop de activități profesionale variate: pictură, obiect, scenografie. Experimentator înflăcărat, figurativ și nonfigurativ deopotrivă, a practicat diverse tehnici: tradiționale și netradiționale. Pasionat de viața strămoșilor și influențat de creația lui Mihail Grecu, Andrei Mudrea transferă pasiunile sale în feerii cromatice bazate pe raporturi ale culorilor primare, completate de un spectru larg al culorilor inspirate de peisajului natal. Criteriul dominant rămânând culoarea, pânzele sale iradiind lumină, căldură și dezinvoltură în aplicarea culorii.

     Creația artistului a fost apreciată cu multiple premii și distincții naționale și internaționale. În anul 2001 prin Decretul Președintelui Republicii Moldova artistului plastic Andrei Mudrea i s-a conferit Titlul Onorific Maestru în Artă, iar în anul 2020 pentru merite deosebite în creație și promovarea culturii naționale devine deținător al Premiul Național.

      Opera artistului Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice: Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

      Uniunea Artiştilor Plastici din R. Moldova exprimă condoleanţe familiei, rudelor, colegilor şi tuturor celor care l-au cunoscut.

      Dumnezeu să-l odihnească în pace!