logo

Ghenadie TÎCIUC

(3 august 1958 - 21 ianuarie 2022)

    Prin prezenta, Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, își exprimă profundul regret față de trecerea în neființă a artistului plastic, membru titular al UAP din RM, Ghenadie Tîciuc, expert în pictura bisericească, deținător al titlului onorific Maestru în artă, autor al icoanelor din Catedrala Nașterea Domnului din Chișinău.

   Ghenadie Tîciuc este absolvent al Liceului Academic de Arte Plastice Igor Vieru (I-a promoție), clasa profesorului Igor Vieru și al Academiei de Arte din Tallin, Estonia. În 2011 a obținut Marele Premiu la Saloanele Moldovei, pentru lucrarea Compoziție II (ulei pe pânză), acordat de Ministerul Culturii al R. Moldova.

    Lansarea în spațiul cultural artistic se produce în cadrul expoziției Tineretul țării în anul 1986. Activitatea de creație a fost conjugată cu activitatea didactică în cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, printre discipoli numărându-se: V. Jabinschi, V. Rocaciuc etc.

    Viziunea plastică promovată de artist prezintă o sinteză între tradițiile iconografiei bizantine, stilizările moderne și simbolism, manifestând o atitudine sensibilă față de soliditatea și morfologia formei ancorate în sensuri filosofice și metaforice. Opera artistului Ghenadie Tîciuc se află în numeroase colecții publice și particulare.

    Uniunea Artiştilor Plastici din R. Moldova exprimă condoleanţe familiei, rudelor, colegilor şi tuturor celor care l-au cunoscut.

    Funeraliile vor avea loc luni, 24 ianuarie 2022, ora 10:00 la cimitirul din satul Bravicea, r. Călărași.

    Dumnezeu să-l odihnească în pace!