logo

Dmitri Peicev

19.05.1943 – 18.12.2023

 

Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova, îşi exprimă profundul regret faţă de trecerea în nefiinţă a unuia dintre cei mai valoroşi artişti şi oameni de cultură din R. Moldova, Dmitri Peicev.

Dimitri Peicev, personalitate marcantă în Arta Plastică din Republica Moldova, creația căruia a avut un impact deosebit în dezvoltarea și promovarea valorilor estetice naționale. Format în preajma marilor plasticieni Mihail Grecu și Ada Zevin, artistul este considerat un colorist rafinat, căutător de armonii inedite. Pictura lui Dmitri Peicev a fost întotdeauna apreciată în cadrul expozițiilor și concursurilor de artă plastică din țară și străinătate.

De-a lungul carierei sale, artistul și-a constituit o manieră stilistică proprie și inconfundabilă. Portretul și peisajul, compoziția și natura statică se contopesc la granițele unei viziuni profesionale și ale unei imaginații irepetabile, calități definitorii ale inegalabilei opere a artistului.

Dimitri Peicev este reprezentantul generației de artiști contemporani cu Igor Vieru, Valentina Rusu-Ciobanu, Eleonora Romanescu, care au contribuit nu numai la promovarea artelor plastice, dar și la dezvoltarea unei noi generații de plasticieni.

Prin profunzimea abordării și realizării unui registru amplu de probleme ale picturii contemporane, plasticianul Dimitri Peicev a fost o personalitate marcantă a culturii din Republica Moldova. A fost un artist plastic de o înaltă cultură și un profesionalism inedit, a fost un promotor al celor mai subtile și profunde valori artistice.

Lucrările lui Dimitri Peicev se plasează veridic în categoria operelor perene ale culturii basarabene, constituind parte componentă a patrimoniului Muzeului Național de Artă al Moldovei, Muzeului de Artă Plastică din Razgrad (Bulgaria), Muzeul de Artă din Țelingrad (Kazahstan), precum și a multor colecții de artă plastică din diferite țări.

Printre premiile și distincțiile artistului se numără Medalia de Aur la expoziția de pictură din Japonia (1987) pentru lucrarea Portretul dirijorului Șt. Andronic, Premiul UAP din România în cadrul Saloanelor Moldovei pentru lucrarea Portretul Larisei Surdu (1992), Medalia Meritul Civic (1996), Premiul UAP din R. Moldova pentru pictură (2005), Premiul de excelență al UAP din R. Moldova (2006), Premiul II în cadrul Salonul de Primăvară, acordat de UAP din R. Moldova, Premiul Pentru Excelență decernat în cadrul Salonului Național de Artă Contemporană, ediția I (2023).

Artistul a participat la diferite manifestări culturale colective organizate în multe țări europene: Bulgaria, Austria, Franța, Italia, România, Turcia și Ucraina.

Condoleanţe familiei, rudelor şi tuturor celor care l-au cunoscut.

Trupul neînsufleţit al artistului Dmitri Peicev va fi depus marți, 19 decembrie 2023, ora 18:00 la Biserica Cimitirului Central, iar funeraliile vor avea loc miercuri, 20 decembrie 2023, ora 12:00 la Cimitirul Central din str. Armenească.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!